Samen veilig sporten


Binnen de Goudse Reddingbrigade vinden we het belangrijk dat onze leden binnen een veilig brigadeklimaat activiteiten van of namens de brigade kunnen bijwonen. In het protocol gedragscode veilig brigadeklimaat van de Goudse reddingsbrigade beschrijven we de normen en waarden waarvan wij als bestuur van de Goudse Reddingsbrigade verwachten dat alle leden en ouders/verzorgers van leden zich aanhouden. Binnen de brigade zijn diverse sub-protocollen geschreven die allemaal raakvlakken met dit onderwerp hebben. Daarom is er besloten om deze sub-protocollen te bundelen in een protocol:

Gedragscode veilig brigadeklimaat

In het protocol gedragscode veilig brigadeklimaat zijn de volgende sub-protocollen opgenomen:

Gedragscode zwembadbranche Nationale Raad zwemveiligheid (NRZ)

De Gedragscode geeft een objectieve norm wat wel en niet kan, maar ook staat er in beschreven hoe de zwemonderwijzer in het vak hoort te staan en wat ouders, bezoekers en collega’s mogen verwachten. Het geeft het zwembadpersoneel, vrijwilligers van de reddingsbrigade, ouders en kinderen houvast en bescherming.

Als Goudse Reddingsbrigade onderschrijven wij het nut en de noodzaak van de Gedragscode Zwembranche. Wij hanteren deze gedragscodes van Nationaal Platform Zwembaden | NRZ.

Klachtenprocedure van de Goudse Reddingsbrigade

Als bestuur hopen we dat alles volgens de geschepte verwachtingen en afspraken verloopt. Het kan onverhoopt toch voorkomen dat iets anders loopt en dat u er met de betrokken personen niet uitkomt. Daarom is het binnen de Goudse Reddingsbrigade het mogelijk om klachten te melden. Dit kan ook vertrouwelijk via de vertrouwenscontactpersoon. In het klachtenprotocol is een beschrijving opgenomen van hoe klachten binnen de Goudse Reddingbrigade worden behandeld.

Code Blauw

Met Code Blauw laten de KNZB, (zwem)verenigingen, zwemscholen, reddingbrigades en zwembaden zien dat we ons samen sterk maken voor een sportief en veilig zwemklimaat. Het is de ambitie om een blauwe golf te creëren, waarbij iedereen elkaar aansteekt om op een positieve manier met elkaar, met de sport en met de faciliteiten om te gaan.
Code Blauw staat voor: respect, sportiviteit, veiligheid en plezier! Het doel is te streven naar een zwemklimaat, waarin iedereen respectvol met elkaar omgaat, zich houdt aan de regels, zich inzet om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en vooral veel plezier maakt samen.

Schorsingsprotocol

Hoewel we hopen als bestuur geen gebruik te hoeven maken van het schorsingsprotocol, moet het wel voor iedereen duidelijk en inzichtelijk zijn dat als de regels niet gevolgd worden dit consequenties kan hebben. Daarom is er een schorsingsprotocol opgesteld om het voor iedereen inzichtelijk te maken welke mogelijke consequenties er zitten aan het niet volgen van de regels, normen en waarden van de Goudse Reddingsbrigade.

Code Goed Sportbestuur

Wij onderschrijven de Code Goed Sportbestuur van NOCNSF. De Code heeft het karakter ‘pas toe én leg uit’ en nodigt bestuurders en toezichthouders in sportorganisaties uit om de principes te vertalen naar hun eigen situatie. Het bestuur staat open voor uw vragen naar aanleiding van de vier essentiële principes; verantwoordelijkheid, democratie, maatschappij en transparantie.

Aannamebeleid kaderleden

Binnen de brigade werken wij met een aannamebeleid als het gaat om nieuwe kaderleden. Wij maken bij het aannamebeleid gebruik van de volgende stappen: 
  1. Het houden van een kennismakingsgesprek. Hierbij maken wij het aspirant kaderlid bekend met de gedragsregels die binnen onze brigade gelden. 
  2. Het checken van referenties. Mocht het aspirant kaderlid binnenkomen met referenties van eerdere verenigingen dan informeren wij hiernaar. 
  3. Wij vragen voor onze vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan. Bij een verklaring omtrent gedrag bekijkt het Ministerie van Justitie en Veiligheid of er bezwaren zijn om een persoon bepaalde werkzaamheden te laten doen. De VOG aanvraag wordt elke 5 jaar herhaald.  

Vertrouwenscontactpersoon

De Goudse Reddingsbrigade draagt graag zorg voor een sportief en veilig sportklimaat. Om hier actief aan te kunnen werken zijn er twee vertrouwenscontactpersonen (VCP) aangesteld Het doel van het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon is ervoor te zorgen dat er een aanspreekpunt komt voor leden van de vereniging die zich in een situatie bevinden waar ze niet goed raad mee weten.

Hoewel veel mensen zich wekelijks inspannen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen, is het niet moeilijk te bedenken dat er toch wel eens dingen zouden kunnen gebeuren die door de betrokken leden als erg onprettig worden ervaren. Bijvoorbeeld: grensoverschrijdend gedrag, zoals plagerijen, pesten of (sexuele) intimidatie. Het is belangrijk dat de leden die iets dergelijks overkomt iemand in goed vertrouwen kunnen bellen om daarover te praten, iemand die meedenkt in het vinden van een oplossing. Dit met als uiteindelijk doel ervoor te zorgen dat de vervelende situatie wordt beëindigd en dat de vereniging de plek weer is waar alle leden zich op hun gemak voelen.

Kaderleden die situaties signaleren waarin het inschakelen van de vertrouwenscontactpersoon wenselijk lijkt wordt aangeraden de betrokken leden hierop attent te maken. Leden kunnen ook zelf contact opnemen met een van de vertrouwenscontactpersonen, zij zijn bereikbaar voor alle leden. Ook als men twijfels heeft of een vraag bij de vertrouwenscontactpersoon hoort is het advies contact met een van hen op te nemen om dat te checken.

De vertrouwencontactpersonen van de Goudse Reddingsbrigade zijn:
  • Mevrouw M. (Margreet) van Nieuwkoop
  • De heer J.W. (Jan Willem) Meijer
Om een afspraak te maken met de vertrouwenscontactpersoon, mevr. Margreet van Nieuwkoop, kunt u haar mailen via deze link
De heer Jan Willem Meijer is bereikbaar via deze link.

Centrum Veilige Sport Nederland

Voor alle sporters en hun omgeving heeft NOC*NSF in samenspraak met de sportbonden het Centrum Veilige Sport Nederland opgezet. Want naast alle positieve kanten, heeft sport ook een keerzijde. Het gaat dan over afwijkingen van de regels, waarden en normen in de sport. Afwijkingen op het gebied van doping, matchfixing en seksuele intimidatie die de Olympische kernwaarden van respect, vriendschap en fair play aantasten.

Bij het Centrum Veilige Sport Nederland kun je anoniem vragen stellen of meldingen doen over zaken die mogelijk in strijd zijn met de regels, waarden en normen in de sport. Dat kunnen persoonlijke dilemma’s of vervelende ervaringen zijn, maar je kunt er ook terecht wanneer je grensoverschrijdend gedrag van anderen wilt melden. In een vertrouwelijk gesprek met een vertrouwenspersoon of adviseur bespreek je wat je dwars zit en welke stappen je zou kunnen zetten om het aan te pakken. Je houdt zelf altijd de regie op wat er met je verhaal gedaan wordt.

Zit je ergens mee? Kijk of de contactpagina op welke wijze je contact kan leggen.
Sponsoren

Goudse Reddingsbrigade

 
telefoon:  06-21909171  
maandag t/m vrijdag
bij geen gehoor graag voicemail inspreken met uw verzoek

Wij zijn aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland

Wij zijn Licentiehouder Nationale Zwemdiploma's

Koninklijke Erepenning



Ontvangen op 24 juni 2021
Ter ere van het 100 jarig bestaan.

ANBI




Wij zijn een Algemeen Nut Beogende
Instelling. Giften zijn hierdoor onder
voorwaarden aftrekbaar van de belasting.
Terug naar boven